Stade 2005

Karlshamns Musikkår har deltagit i en marsch- och musiktävling i Stade. Den drygt 50 musikanter starka kåren vann två klasser och erhöll dessutom ett andrapris. Det var Stade Musikförening som firade 10-årsjubileum och samtidigt avhölls Niedersachsens Landsmästerskap. Drygt trettio (30) musikkårer deltog inklusive utländska gäster bl. a från Frankrike.
Genast efter framkomsten på fredagskvällen spelade vi omväxlande med andra orkestrar och massor av tal i en enormt stor samlingslokal med servering. Lena Larsson dirigerade oss säkert. Under tiden flög Lars-Johan Svensson från Oslo (där Marinens Musikkår framträtt) till Kastrup. Där hade Per-Olof Clarin lämnat sin bil och åkt vidare med vår buss. Så Lars-Johan kunde köra ned till Stade och anlända fram på kvällskvisten.

Nästa morgon gick vi musikmarsch genom Stade till Rådhuset, där borgmästaren tog emot oss och representanter från övriga kårer. Han sade bl.a. att det var första gången gäster anlänt under musik! Efter lunch och skoputs och lite jam var det dags för marschtävlingen på Harsefelds avspärrade Storgata. Domare och funktionärer stod utställda på strategiska platser. Under Lars-Johans trygga ledning skulle vi göra höger- resp. vänstersväng, på stället marsch, minska från fem till tre täter vid en gjord trång passage, byta till ny marsch på anvisat ställe och naturligtvis i takt i raka led resp. rader. Det var mycket folk samlat och trångt och TV spelade in. Alla våra lördagsmarscher i Karlshamn har gett oss god rutin på detta förutom att vi tränat extra. Nytt var nämligen avslutningen på marschen: att gå över i slowmarch dvs. gå i halva tempot mot vad vi spelar. Marigt! Dessutom skulle vi rad för rad göra ”höger om” mot publiken medan vi spelade färdigt marschen. Vårt sätt att genomföra detta gav oss Första pris! Det var oväntat eftersom många av de övriga kårerna gjorde fina uppvisningar. Kanske våra strikta uniformer skilde sig positivt från många andras pråliga med mycket bjäfs, och så har vi vår rutin medan andra blev nervösa.

Samtliga bjöds på smörgåsbord varefter tävlingen fortsatte på fotbollsstadion. Där gällde figurativ marsch i olika formationer. Detta hade vi heller inte gjort tidigare, så vi hade tränat extra och kunde presentera ett eget program. Vi blev tvåa av marschkårerna och Lars-Johan kunde ta emot en välförtjänt pokal.

Vårt marscherande gav två pokaler.
I de övriga klasserna kunde vi beundra uppvisningar i otroliga figurationer, kors och tvärs i högt tempo. Det var ofta sydamerikansk musik framfört på flöjter och slagverk utantill av 12-18-åringar. Imponerande men entonigt. På kontinenten är dessa grupper vanliga och det hålls många tävlingar och festivaler. Avslutningen med prisutdelning var olympisk med alla deltagare på plan i fackelsken.
Söndag förmiddag tränade vi för eftermiddagens konsert. Mästerskapstävlingen pågick hela dagen i Idrottshallen men vi framträdde först kl. 16. En jury på sex musikledare följde med i partituren och bedömde stämning, samspelthet, dynamik, klangkvalité, svårighetsgrad, teknik, frasering och det musikaliska uttrycket. Bl. a spelade vi Bayersk polka med Eric Svensson som solist. Vi vann (!) men i klassen för gäster.
Därigenom behöver inte Karlshamn arrangera nästa ”Niedersächsische Meisterschaft” vilket traditionellt vinnaren skall göra.
Vi tycker vi representerat Karlshamn väl med alla våra duktiga och skötsamma ungdomar fostrade i Karlshamns Musikskola och avslutade kvällen på restaurang Dionysos.

Rune Svensson

 

Följ oss på Facebook...

Följ oss på Facebook...

Karlshamns Musikkår i Stade

23 - 26/9 2005

 

Kommande framträdanden

 

 

Nyheter